Foder för getterInnehållsförteckningInga styckenJa frågan är väl snarare vad de INTE äter.
Getter smakar på allt. Det bästa de vet är att gå runt och ta ett strå här å en ört där. De rör sig ständigt för att inte äta där någon annan trampat. De äter heller inte ända ner som ett får gör, risken för inälvsparasiter är således mindre.
Växter i naturen A. B. C. D. E. F. G. H. I. J. K. Kirskål är en favorit som snabbt försvinner ner i magarna. Liksom andra gröna bladgrönsaker är de fulla av vitaminer och mineraler. L M. N. Nässlor väntar de med att beta av tills de blommar. Torkad kan de ges på vintern då de är mycket rika på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik. O. P. Q. R. S. T. U. V. X. Y. Z. Å. Ä. Ö.
Växter de (liksom Rådjur) inte gärna äter.
A: Astilbe
Giftiga växte Idegran, en näve räcker för att döda en ko. Fingerborgsblomma, är mycket giftig. Fläder, men det är ingen kattastrof om de råkar får lite i sig några tuggor. Gullregn Liljekonvalj Odört, Växten är mycket giftig.
Riddarsporre Rododendron. Spikklubba, är mycket giftig. Sprängört är mycket giftig. Äkta Stormhatt, är mycket giftig. Tidlösa, liknar krokus,.är mycket giftig
Svampar Många svampar är giftiga, kolla med en svambok.
Getternas magar kan komma i obalans då bakteriefloran slås ut om de äter olämpliga växter så kolla med http://www.giftinformation.se/ om du är det minsta osäker. Det finns många växter som kan påverka magarna med kräkningar och diarre som följd, Stannar vomen så dör getterna om de inte får Vomstart som finns att köpa där det saluförs foder. Växande killingar är särskilt känsliga.
Vintern Stapelfödan på vintern är ett gott hö. De äter ca 2,5 kg /per get och dag. Gnagbehovet är stort och bör tillfredställas genom att hänga in sly som man med fördel samlat in vid midsommartid då de är fulla av näring. Rotgrönsaker, ( ej potatisskal), kål av alla de slag, äpplen, ja det som är billigt för säsongen, är något man kan ge då det inte finns grönbete utomhus. Fodermorötter säljs ofta i stora säckar för en billig penning på hösten. Kraftfoder behövs endast när geten är högravid, ammar eller mjölkas. Killingarna skall givetvis ha modersmjölk eller Råmjölksersättning för lamm, och sedan Lammnäring som man kan köpa där man köper foder. Redan som små smakar de på mat som finns tillgängligt. Växande killingar ska ha kraftoder. De vuxna bockarna skall inte ha kraftoder då de kan drabbas av urinsten vilket kan leda till döden i värsta fall.
Tillskott Saltstenar för vilt är avpassade som ett tillskott till näringsintaget för vilda djur men passar utmärkt till getter. De innehåller höga halter av spårämnen som koppar, zink,kobolt, järn och selen. Zink och selen är särskilt viktigt för bra ben- och broskutveckling vilket resulterar i optimal hornstorlek för rådjur och älg.
Sidan är bara påbörjad fyll gärna på mer efter hand. Ändra om det är fel. Leo Hallander |
|