Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Hälsa, skötsel och foder

  Innehållsförteckning
  1. 1. Den vardagliga sköttseln
  2. 2. Foder

  Chico 1.jpg

   

  En frisk och välmående hund är alla ägares mål. Det är många faktorer som spelar in på en hunds mående. Motion, stimulans, en bra foderstat, sköttsel av päls och klor och självklart också en trygg och kärleksfull tillvaro.

  När man väljer hundras ska man också vara medveten om att olika raser har olika behov både vad det gäller stimulering och motion men också foder och omvårdnad. Man bör också i förhand ta reda på om den aktuella rasen har en tendens att lida av någon särskilld sjukdom eller fel som dåliga höffter eller problem med huden. På så sätt kan man enklare som valpköpare lära sig att hitta de kennlar som avlar för att få en frisk och stabil hund.

  Det är bra att vara medveten om att det finns en del faror som lurar i vardagen. Ibland stoppar hunden i sig saker som kan innebära en hälsorisk. Det kan vara skämd mat, gifter som kakao och kemikalier vi har i hemmet, glasbitar och metallföremål. Det finns också en del parasiter och småkryp som ska hållas efter och sjukdommar man bör vaccinera mot.

  Precis som du och jag behöver hunden rent, friskt vatten och mat varje dag samt en fukt- och dragfri miljö att vila ut sig på för att orka hålla imunförsvaret på topp.

   

  Den vardagliga sköttseln

  Kloklippning kan för en del ägare vara en stressig och svettig upplevelse. Både för att tassar är ett kännsligt område för hunden men kanske främst för att hundägare är rädda att klippa fel. Vanligtvis rekomenderar man att klippa hundens klor med ungefär 14 dagars mellanrum. Det här är förstås olika beroende på hur mycket din hund sliter på klorna.

  kloklipp.gif

  Har man just kommit hem med den första valpen är det bra läge att redan då vänja den vid att man håller på med trampdynor och klor under avslappnande förhållanden. Det är heller inget som säger att du måste klippa alla klor på samma 

  gång. En hund som blir väldigt stressad vid kloklippning kan man med goda resultat vänja genom att dagliga under några minuter ta på tassarna, mysa och klappa till hunden blir avslappnad för att sen passa på att klippa en eller två klor i taget tills den vänjer sig.

  Skulle man klippa för långt in behöver man inte vara orolig över om det kan se ut att blöda rätt mycket. Det kan alltid vara bra att ha blodstoppande pulver i närheten om man är osäker. 

   

   

  Pälsvård

   

   

   

  (kort om:)

  Löss

  Fästing

  Dvärgbandsmask

  Skabb

  Ormbett

   

   

  Foder

  (Ev som underrubriker?)

  Val av hundfoder

  BARF

  Fettma

   

  Författare:

  Undersidor:


  Alternativ.nu | Om handboken | Support