Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Göingeget

  Innehållsförteckning
  1. 1. Göingegeten
  2. 2. Ursprung
  3. 3. Utseende

  Göingegeten

  Göingegeten är en oförädlad lantrasget. Den har fått sitt namn efter Göingebygden i norra Skåne, där en rest av den gamla sydsvenska getstammen som var vanlig i Sydsveriges skogsbygd återfanns. 

  Ursprung

  En äldre man i Tyringetrakten annonserade i slutet av 1970-talet ut sina sista två getter. Getterna hade tillhört mannens getflock som han haft så länge han kunde minnas. Dessa två getter, Lisa och Malin, köptes av Sigbritt Holmberg i Lönsboda och en kort tid efter köpet fick getterna var sin bockkilling. Den ene av bockkillingarna, som fick namnet Markus, behölls av Sigbritt och blev stamfar till göingegetterna. När Sigbritt Holmberg flera år senare läst om lantraser slog hon larm, eftersom hon anade att hennes getter kunde vara värda att bevara.

  Ytterligare en get av gammal stam hittades i början av 1990-talet i trakterna av Olofström i Blekinge. Dagens göingegetter härstammar från dessa fyra djur.  

  Utseende

  Göingegeten är en medelstor, behornad get med en litet grövre kroppsbyggnad än den smäckrare jämtgeten. För det mesta är de vit/grå, grå eller vita till färgen, men även brunaktiga, svartbrokiga och helsvarta djur förekommer.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support