Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Flera grödor per säsong

    Innehållsförteckning
    Inga stycken

    Med lite planering kan man ta två eller till och med tre skördar från en yta. Principen är att man antingen sår/sätter växter med olika lång utvecklingstid, så den ena skördas medan den andra växer till sig, eller att man fyller på med något nytt när man skördat den första omgången. Här är några idéer. Men tänk på att alla växter som sås och planteras som andra-gröda behöver lite extra gödning. Färskt gräsklipp kan räcka, men "hungriga" växter som kål kan behöva lite gödselvatten eller pelleterad hönsgödsel. Rotfrukterna kan få lite aska.

    • De värmekrävande sorterna - gurkväxter och bönor - brukar ju inte kunna komma i jorden förrän i maj-juni. Bor man söderöver så har man några veckor på sig att odla något snabbt och tidigt innan värmeälskarna behöver platser. Rädisor, sallad och majrovor, till exempel.
    • En del grödor ska sås antingen väldigt tidigt eller sent på säsongen. Hit hör sallad, spenat och asiatiska bladgrönsaker. Flera av dem tål en del frost (dock inte salladen) och kan ge mat långt in på hösten. Om man sätter dem tidigt så tar man bort dem när börjar gå i blom frampå sommaren och sätter något annat i stället. Sår man dem på sensommaren/hösten och täcker med fiberduk så kan man skörda långt in på senhösten.
    • Pröva att sätta en omgång tidig potatis när något tidigt har skördats. Det kan fungera om man inte har problem med bladmögel
    • En annan variant är att så nya fröer redan innan man har skördat. Det gäller förstås att man tajmar det hela så att det nysådda hinner bli precis lagom stort tills man ska skörda den första grödan och det är lite trixigt. Majrovor mellan vitlöksraderna är en idé -  vitlöken skördas i juli och då får majrovorna plats att breda ut sig. 
    • Så flera sorter med olika utvecklingstid samtidigt. Rädisor i rotfruktsraderna är bra, de visar var raderna går så det blir lättare att rensa och de blir färdiga innan rotfrukterna behöver utrymmet.
    • Förodla så du har småplantor lagom att sätta ut när man skördat. Kålväxter är perfekta till detta. Grönkål och broccoli kan växa långt in på hösten och övervintrar med lite tur och skydd. Man kan förodla utomhus i pallkragar med fiberduk. Då kan man få stroa fina plantor som klarar utplantering och skadeinsekter bättre än de som sås på friland. Men kål behöver nästan alltid skyddas, oavsett.
    • En del rotfrukter som morötter, majrovor och rödbetor kan man så som höstgröda om man väljer snabba sorter. Det hinner inte bli så stora, men små primörer på hösten är ju inte alls fel.

    Alternativ.nu | Om handboken | Support