Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Allåkerbär

  Innehållsförteckning
  1. 1. Rubus x stellarcticus
  2. 2. rubus arcticus L ssp Stellarcticus G Larsson
   1. 2.1. Odling och skörd
   2. 2.2. Sorter
    1. 2.2.1.  
    2. 2.2.2. Linda
    3. 2.2.3. Beata
    4. 2.2.4. Sofia
    5. 2.2.5. Anna
    6. 2.2.6. Valentina
   3. 2.3. Källor

  Rubus x stellarcticus

  rubus arcticus L ssp Stellarcticus G Larsson

   

  Allåkerbär är en korsning mellan åkerbär (Rubus arcticus) och alaskahallon (Rubus stellacticus). Bäret togs fram under 60 och 70-talet av Gunny Larsson i Öjebyns trädgårdsförsöksstation i Norrbotten. Bären är mycket goda och syrliga om än inte i klass med det vilda åkerbäret. Det är dock så nära man kan komma i större delen av landet.Växten fungerar mycket bra som marktäckare t.ex. i rododendronrabatter. Den blir ca; 20-30 cm hög och har vackra rosa blommor.

   

  Odling och skörd

  Åkerbär är härdiga i hela Sverige och trivs bäst i vattenhållande jord med lågt pH i halvskugga. Trivs den så finns det en risk att den sprider sig så mycket att den blir till ett ogräs. Växten bygger underjordiska stammar. Dessa skjuter nya skott varje vår som vissnar ned på hösten. Allåkerbär blommar i juni och får mogna bär i slutet av juli eller början av augusti. Bären är mogna när de blir mjuka och glansiga. Det går inte att se på färgen när de ska plockas och det är lätt att luras till att skörda för tidigt. Tyvärr så ger allåkerbäret en mycket dålig skörd i södra Sverige men är en utmärkt bärväxt i norra halvan av landet.

  Blommorna är tvåkönade och självsterila så det krävs minst två olika sorter för att få bär. Det tar några år efter planteringen innan man kan räkna med någon större skörd. Ogräs kan bli ett bekymmer och för att inte skada de ytliga rotstammarna bör man rensa för hand utan redskap. Någon typ av marktäckning som flis eller löv kan rekommenderas. Det är lätt att föröka allåkerbär genom att ta de underjordiska utlöparna. Allåkerbär drabbas av samma sjukdomar som hallon och björnbär.

   

  Sorter

   

  Linda

  Tidig sort

  Beata

  Ger bra skörd, smaken liknar det vilda åkerbäret.

  Sofia

  Ger bra skörd, smaken liknar det vilda åkerbäret.

  Anna

  Ger större och ljusare bär än övriga sorter

  Valentina

  Ger liten skörd, mest använd som marktäckare

   


  Alternativ.nu | Om handboken | Support