Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Körsbärsplommon

  Innehållsförteckning
  1. 1. Prunus cerasifera
  2. 2. Familjen Rosaceae
  3. 3.
  4. 4. Odling
  5. 5. Förökning
  6. 6. Skörd
  7. 7. Användning
  8. 8. Sorter
    1. 8.1.1. Carlsen Sködt
    2. 8.1.2. First
    3. 8.1.3. Golden Sphere
    4. 8.1.4. Gypsy
    5. 8.1.5. Inese
    6. 8.1.6. Hollywood
    7. 8.1.7. Komet, Kometa, Kubanskaja Kometa
    8. 8.1.8. Spidola
    9. 8.1.9. Unika
    10. 8.1.10. Vetraz
   1. 8.2. Källor

  Prunus cerasifera

  Familjen Rosaceae

  Körbärsplommonet blir ett träd eller buske på mellan 2 och 10 meter högt. Den är tämligen vanlig i södra Sverige, ofta kvarstående på en gamla tomter eller förvildad från någon trädgård. Den blommar i april - maj med vita eller svagt rosa blommor. Blomman är insektspollinerad. Frukten ser ut som ett litet runt plommon och kan vara gult eller rött. I Danmark och Skåne kallas den ofta för mirabell. Den äkta mirabellen är dock en plommonsort ( Prunus domestica ).

  När man gör plommonträd så använder man ofta körsbärsplommon som grundstam. Dör ädelveden av någon anledning så kommer det rotskott från körsbärsplommonet. Det är också viktigt att kolla att det inte kommer några skott på plommonträdet under ympstället. Tar man inte bort dessa "vildskott" så kommer man så småningom att ha ett körsbärsplommon istället för det önskade trädet.

  Körsbärsplommon passar bra i en blandad frukthäck och även som vindskydd.

  Nils Sonesson skriver i boken "Handbok för trädgårdsodlare." utgiven 1919 : " Körsbärsplommon ( Myrabolan. I Danmark ofta kallad Mirabell ). Tillhör arten Prunus cerasifera. Träd tätt och risigt, kan bli rätt stort, av växlande bördighet, ofta mycket rikbärande. Frukt tämligen liten, nästan rund, med långt, smalt skaft, av rent gul eller nästan röd färg, med löst ofta något mjöligt kött och växlande grad av syra, mindre lämplig att äta som rå, men utmärkt kokfrukt, dock inte att jämföra med äkta mirabeller. Mognadstid mycket växlande, ofta tidig. Trädet odlas mest som vindskydd, men frukterna förtjäna i varje fall att tillvaratagas."

  Idag finns det förädlade körsbärsplommon att köpa. En del sorter är troligen korsade med plommon.

  Odling

  Körbärsplommon växer bra på i fuktighetshållande, kalkhaltig jord som samtidigt är väldränerad. För att få en bra skörd bör läget vara soligt. Som Sonesson skriver kan skörden på kösbärsplommonen variera stort. Vissa träd ger sällan frukt medan andra kan vara rikbärande. Troligen beror detta på en kombination av miljö och gener. Det är dock lite irriterande när man har köpt en dyr planta och skörden uteblir.

  Förökning

  Fröet så helst direkt efter skörd i kruka eller bänk. Låt krukan stå ute över vintern så gror fröet på våren. Skydda sådden från möss. Ibland tar det två år innan fröet gror, så kasta inte sådden för tidigt.

  Utvalda kloner ympas på fröplantor. När man köper namnsorter på plantskolan så är de vanligen ympade.

  Är plantan rotäkta kan du ta hand om rotskotten. Skadar du roten lite så bildas det fler rotskott.

  Det går även att föröka körsbärsplommon med sticklingar eller avläggning men räkna med att det kan vara svårt med vissa kloner.

  Skörd

  Frukter som man ska äta plockas varsamt för hand. Frukt från vildtypen skördas enklast genom att lägga en pressening under trädet och skaka kraftigt.

  Användning

  Frukten används på samma sätt som plommon. Frukt från vildtypen ger utmärkt marmelad och sylt. Var lite försiktig med kärnorna. De kan innehålla cyanid.

  Sorter

  Carlsen Sködt

  Oregelbunden skörd

  First

  Oregelbunden skörd.

  Golden Sphere

  Oregelbunden skörd.

  Gypsy

  En engelsk sort med mycket goda, röda frukter. Verkar ge regelbunden skörd. Trädet är mycket vackert under blomningen och under fruktmognaden. Se bild! Rekommenderas!

  Inese

  Hollywood

  En rödbladig sort med rosa blommor. Frukten är ganska stor och söt men skalet är lite beskt. Röda frukter. En dekorativ växt som dessutom ger frukt. Verkar ge regelbunden skörd.

  Komet, Kometa, Kubanskaja Kometa

  Frukten är rödgul och god. Ger skörd som ung planta och verkar vara mycket pålitlig. Rekommenderas.

  Spidola

  En rödbladig sort med vackra rosa blommor. Skörden verkar vara oregelbunden.

  Unika

  Oregelbunden skörd

  Vetraz

   

  Källor

  www.pfaf.org

  Leif Blomqvist: Våra fruktsorter


  Alternativ.nu | Om handboken | Support