Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Att skaffa duvor

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Innan man bestämmer sig för att skaffa duvor bör man tänka efter om man har den tid och tålamodsom krävs med skötsel och utfodring av duvorna. När du har bestämt dig får du titta ut var du kan ha duvorna (duvslaget). Duvslaget behöver inte vara någon märkvärdig byggnad, huvudsaken är att det är torrt och dragfritt, samt att solen kan skina in igenom ett fönster. Det går bra att t.ex. anv. en del av vedboden eller den oanvända lekstugan, vindutrymmen är utmärkta för duvslag.

   

  Inredningen som behövs, är något som duvorna kan sitta på, där kan man, använda allt från enkla träbitar till speciellt tillverkade sittplatser i plast som finns att köpa hos återförsäljare av duv tillbehör. Du behöver så småningom ett fack för varje par där dom kan lägga sina ägg och fostra ungarna, dessa fack gör man enklast av spånplatta och måtten bör vara ca: 40 cm djup – 40 cm hög – 60 cm bred.

        12.00.110E 12.99.732A.jpg         påfågelduvor reden.JPG

   

  Sittfack ska ha måtten 25x25 för att undvika att duvan under blir nedsmutsad från dom duvor som sitter ovanföre. Vattenkar ska vara lätta att rengöra, finns att köpa hos återförsäljare eller också kan man göra själv av en upp och nedvänd flaska med en skål iunder.

   När du således har inrett duvslaget vänder du dej till någon duvodlare. Har du gått med i någon duvförening har du ju också fått kontakter och i regel också erbjudande om ungar. Börjar du på våren, som är den bästa tiden, kan du få köpa ungar som går att släppa ut direkt efter vänjningen, börjar du senare måste du i regel börja med äldre duvor, vilka måste vara instängda en tid för att inte återvända till sina forna hem.

  En annan sak när man ska köpa duvor eller andra fjäderfän är att dom ser rena och välskötta ut, så man inte drar hem parasiter och sjukdomar till slaget eller gården.

         ungduveslaget 2.JPG        Rollare.jpg


  Alternativ.nu | Om handboken | Support