Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Skötsel av kanin

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Kaniner är ganska enkla djur att ha. De klarar sig bra på hö och vatten. Man måste städa ur kaninburen då och då, lite beroende på storlek av bur. En del ställer in en bajslåda till sina kaniner och det är då lätt att rengöra eftersom kaninerna för det mesta gör sina behov i samma hörn av buren. Man kan ställa en låda i det hörnet och på så vis behöver man inte tömma ur hela buren varje gång det ska städas.

  Om man inte tycker att kaninerna växer tillräckligt bra finns det kaninfoder i pelletsform som man kan ge. Vill man få fodret lite billigare kan man köpa renfoder på granngården(lantmanna) eftersom det innehåller i princip samma som kaninfodret men är mycket billigare. Kaninhonor har lätt att bli feta och få en så kallad "hakpåse" (fett som samlas under honans haka), man kan behöva hålla igen på fodret för vissa honor. Har en hona väl fått hakpåse går denna aldrig att "banta" bort. Även om man föder upp kaniner för köttets skull så finns det ju ingen anledning att övergöda sina kaniner, de blir ju bara feta, inte större!kanin.jpg

  Lyft inte kaninen i öronen! Det sägs ofta att man kan lyfta en kanin i öronen, och detta gjorde man också förr i tiden. Man har nu kommit fram till att det är ett dåligt sätt att hålla i kaniner. Det gör ont för kaninen! Kaniner ska hållas och bäras i famnen där ena handen stöder under kaninens tassar och den andra handen hålls på kaninen.

   

   

  När du lyfter en kanin ska ena handen greppa runt öronen och skuldrorna eller mellan frambenen. Den andra handen har du under baken. Du får inte lyfta enbart i öronen eller i ryggskinnet!

   

  Normalt behöver kaninens klor klippas med någon eller några månaders intervall. Använd särskild klotång (finns i djuraffärer)! På kaniner med mörka klor kan det vara svårt att se var pulpan slutar. Var därför försiktig vid klippning av dessa djur! Om kaninen får allsidig kost och gnagmaterial ska tänderna inte behöva klippas. Pälsen på normalpälsade kaniner kräver normalt ingen särskild vård, men kaninen kan tycka att det är skönt att bli borstad. Långhåriga kaniner, ex. angorakaniner kräver speciell pälsskötsel. Bada aldrig en kanin!

   

  Normalt har man vuxna kaniner en och en i burar utomhus. Kaniner är dock flockdjur i det vilda så Du bör prata med din kanin och gärna kela med den. Har du flera kaniner, placera burarna så att de kan se varandra.

   

  Könsmogna hannar (fyra månader gamla eller äldre) får inte vara tillsammans i samma bur då de kan bita varandra svårt i skinnet och i testiklarna. På hösten brukar man kunna ha unghannar ytterligare ett par månader ihop om de är vana att gå tillsammans, har stora burar och om det inte finns någon hona i närheten.

   

  Vissa (men inte alla) vuxna honkaniner kan vara tillsammans om de är vana vid det och har stor bur. Bäst går det om de har var sin bolåda i buren. Se noga efter så att ingen mobbas.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support