Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Dexter kor

  Innehållsförteckning
  1. 1. Utseende
  2. 2. Kor som producerar länge

  Dextern är en kombinationsras kött/mjölk med mycket gamla anor och en av västvärldens minsta koraser. Korna väger ca 300 kg och är runt en meter höga. Det är en härdig ras som passar bra på naturbeten. Den är lämplig som naturvårdare som med lätthet tar sig fram i terrängen, äter det mesta och skonar marken genom sin låga vikt.

  Som foderomvandlare är dextern effektiv och mängden kött och mjölk denna lilla ko kan producera är imponerande, men det är framförallt den höga kvalitén på kött och mjölk som gör att man väljer att hålla dexter. Förutom att de är små och söta förstås. Mjölken är fet och proteinrik och mycket lämpad för ystning. Köttet är av toppkvalité och vi som har haft förmånen att smaka dexterkött vet att det har en smak utöver det vanliga.

  Utseende

  Dextern kan ha tre färger; svart, röd eller dun (gråbrun). Den ska alltid vara enfärgad och utan vita tecken. De flesta dexter har horn, men det finns linjer med anlag för kullighet (dessa finns inte i Sverige ännu). De flesta svenska besättningarna har avhornade djur.

   

  Kor som producerar länge

  Dexterkor lever och producerar ofta länge, kor som kalvar vid 15 års ålder är inte ovanligt. Kornas kalvningar brukar vara lätta och problemfria och modersinstinkterna starka. Kalvarna är slaktmogna vid 24-30 månaders ålder och en slaktmogen stut/tjur har en slaktvikt på ca 200 kg.

   

  mer information på http://www.dexterforeningen.se/dexterkor_vad.html


  Alternativ.nu | Om handboken | Support