Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Fjällnära ko

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Fjällnära boskap

  Den fjällnära boskapen är liten, kullig (hornlös) och lättfödd. Färg och teckning varierar. En ko väger ca 300 kg och en tjur ungefär 100 kilo mer. En bra ko mjölkar 2.500-3.000 liter/år. Det rör sig med andra ord inte om någon specialiserad mjölkras eller köttras, utan om en oförädlad lantras som kombinerar många goda egenskaper. De passar därför alldeles förträffligt som hushållskor. Mjölken är fet och ger mycket smör i utbyte per foderenhet. Även för osttillverkning är mjölken synnerligen lämplig och det går bara åt omkring 4 liter till ett kilo ost. De ger en bättre slaktprodukt än man kan föreställa sig. Benstommen är fin och köttet fintrådigt.


  De har särskilt goda betesegenskaper och förmåga att effektivt omvandla grovfoder. Det gör dem särskilt lämpade på känsliga betesmarker. Den nordliga anpassningen gör att det är lämpligt att de går ute så stor del av året som möjligt.

  Det kan vara svårt att få tag på fjällnära eftersom rasen är utrotningshotad och det bara finns drygt 200 avelsdjur. Å andra sidan kan man göra en bevarandeinsats genom att hålla en eller flera. Vill man inte hålla egen tjur så finns flera semintjurar att välja på. Det finns inget krav på att man måste bo i en viss del av landet för att få vara med i bevarandearbetet.

   

  P1010064.JPG

   Fjällnära tjuren Hassel med korna Nälla och Näva hos Ronny Olsson                   Foto: RO

  Mer information hittar du på www.boskap.nu


  Alternativ.nu | Om handboken | Support