Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Vaktelbär

  Gaultheria procumbens

  Familjen Ericaceae

  Vaktelbär växer vild i östra Nordamerika. Plantan är vintergrön och blir ca 15 cm hög. Vaktelbär blommar under hela sommaren med små, vita blommor. De ca 1 cm stora bären är röda och sitter kvar länge så det kan finnas blommor och bär samtidigt. Ofta sitter det bär kvar under snön så man kan plocka lite på våren. Bären har en säregen smak som påminner om tuggummi eller tandkräm.

  Plantan sprider sig sakta  med underjordiska utlöpare och är en utmärkt marktäckare.

  De flesta plantskolor säljer plantor av vaktelbär under hösten. Dessa plantor kommer ofta från Holland så man bör för säkerhets skull undvika att äta bären på dessa plantor då holländarna ofta besprutar prydnadsväxter kraftigt. När det året därpå bildats nya bär så kan man lugnt äta dessa.

  vaktelbar_foum.jpeg

  Odling

  Vaktelbär trivs i sur, mullrik jord som är väldränerad men fuktighetshållande. För att få mycket bär bör plantan stå soligt.

  Förökning

  Fröna bör stratifieras för att få maximal groning. Sticklingar sätts på sensommaren. Vaktelbär är lätt att dela  på våren.

  Användning

  Bären kan ätas färska eller användas till sylt, pajer osv.

  Unga blad är ätbara. Man kan också göra te av färska blad.

  Bladen innehåller gaultheriaolja ( wintergreen oil ) som använts till att smaksätta godis, drycker och tandkräm. Oljan har också använts inom parfymindustrin.

  Medicinsk användning

  Bladen och oljan innehåller metylsalicylat som är antiinflammatoriskt och smärtstillande. Oljan har traditionellt använts för utvärtes bruk vid muskel- och ledvärk. Normal styrka vid utvärtesbruk är 20 % olja i salvan. Man har också använt oljan invärtes vid reumatism. Varning: ät inte för mycket olja då den kan ge kraftiga och farliga biverkningar.

  Källor

  Sven Aage Askjaer: Rhododendron og andre surbundsplanter

  Christopher Brickell ( Editor ): A - Z Encyclopedia of Garden Plants

  Ben-Erik van Wyk & Michael Wink: Medicinal Plants of the World

  www.pfaf.org


  Alternativ.nu | Om handboken | Support