Ungar & UppfödningInnehållsförteckningInga styckenNär du vill para kaniner skall honan vara minst 7-9 månader gammal och tas till hannens bur. Inte tvärtom, ty då försvarar honan sitt revir och kan bli arg på hannen. Ge hannen lite tid att uppvakta honan. Om honan inte låter sig paras, så ta undan honan och försök igen nästa dag o.s.v. När hannen har lyckats med parningen brukar han trilla omkull och stampa med bakfötterna.
Ta bort honan efter ett par tre parningar. Vissa hannar kan vara våldsamma mot honor och bitas. De bör inte vara avelsdjur. Kaniner som är aggressiva mot sina vårdare ska inte heller användas till avel. Undvik att para kaniner som är närmare släkt än kusiner. Om ungarna dör vid födseln kan honan paras om inom sex timmar. När hon har gett di till ungar i minst två månader avgör honans kondition (hull) när hon kan paras om.
Dräktighetstiden för kaniner är ca 30-32 dagar. En till två veckor före födseln börjar honan reda ett bo genom att bära hö eller halm i munnen. När honan ska föda gör hon en fördjupning i bobalen som hon fodrar med ull. När honan har börjat reda boet i ett hörn av buren eller i bolådan får hon inte störas genom förflyttning eller rengöring av den plats där hon samlat bomaterialet. Om det inte finns bolåda måste bohörnan ha väggar som skyddar för insyn och drag. Honan bör få gott om strö att bygga bo av. Havrehalm är mjukast. Vetehalm är ganska mjukt. Kornhalm innehåller stickiga borst från agnarna och bör därför undvikas. Mjukt hö går bra att använda.
Om en brunstig hona är insläppt hos en hanne och han försöker para sig med henne och misslyckas kan ändå honans kropp uppfatta det som att en verklig befruktning ägt rum och neka att låta para sig fler gånger. Detsamma kan även någon gång hända om man stryker honan över ryggen. Om honan blir skendräktig börjar hon samla ihop bomaterial och lägga det på hög. Hon plockar av sig ull, ibland i stor mängd, och man tror att hon kommer att få ungar. Men det blir inga. En skendräktig hona brukar gå att para om tre veckor efter det att skendräktighetens visat sig. Tidigare lönar det sig inte att para henne.
Honan klarar födseln normalt utan problem och tar väl hand om sina ungar. Rör helst inte ungarna de första dagarna. Kontrollera dock att ingen av ungarna kravlar utanför boet och fryser ihjäl. Döda ungar brukar som regel honan själv bära ut och lägga i öppningen. Innan du tar i ungarna bör du tvätta händerna för att ta bort lukten t.ex. av andra kaniner, bensin eller olja. Du bör ha honans lukt på händerna innan du tar i nyfödda ungar. Stryk honan över pälsen eller krama i ströet där hon har trampat. Ungarna behöver stanna hos modern tills de är minst två månader, men minst gärna tre månader. Man flyttar sedan honan till en annan bur så att ungarna får stanna i sin invanda miljö. Om man behöver föra samman kaninungar ska de samtidigt placeras på nytt område där ingen av dem känner sig hemma. Då har ingen något revir att försvara från början. När ungarna börjar bli könsmogna (ca. 4 mån) måste hannarna säras från honorna och helst redan då placeras en och en i egna burar.
Det är viktigt att en nybliven kaninmamma inte blir stressad, en stressad kanin kan i vissa situationer till och med döda och äta upp sin avkomma. Så tänk på detta och ge era kaninhonor lugn och ro några dagar! |
|