Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Honungshantering

  Honungshantering

  Från kupa till burk. Honungen är det som främst förknippas med biodlingens resultat. Det arbete som man lägger ner i sin honungsproduktion kan bli mer eller mindre lönsamt.

  Här skall vi ge förslag på småskalig honungshantering som fungerar och ger ett bra resultat.

   

  Avtäckning

  ...avtäckningsgaffel ...

   

  Slungning

  För att få ut honungen ur ramarna behöver man ha tillgång till en slunga. Det kan vara en motordriven slunga i en biodlarförening eller en handvevad slunga hemma.

   

  Grovsilning

   ...grovsilning ...   

   

  Klartank

  Större biodlare använder en klartank där mindre partiklar efter grovsilningen flyter upp till honungens yta. Resten av honungen kan tappas nedtill och sedan finsilas utan att allt förmycket partiklar sätter igen finsilen.

  I småskalig honungshantering gör man egentligen samma sak i mindre skala. Man låter honungen stå grovsilad i t ex en 28 kg hink med ett bakplåtspapper på ytan. Efter ett dygn kan man ta bort pappret och mycket av partiklarna följer med pappret när det tas bort.

  Har man extremt mycket vax och partiklar här kan man skopa bort det med en sked och upprepa en omgång med nytt papper.

   

  FinsilningFINSIL.jpg

  Innan honungen kan ympas och kristalliseras skall man finsila honungen. I småskalig honungshantering räcker en honungssil med benställning 320 mm.

  Benställningen skall vara åtdragen ordentligt så att den står stadigt över en ordinär 28 kg hink.

  Normalt så rinner honungen genom finsilen på ca 5 minuter och har man grovsilat väl och använt klarning i klartank (hink) så fastnar endast lite partiklar i finsilen som annars hindrar effektiv silning.

  Vid ljunghonung behöver man kanske värma hinken i diskhon med varmt kranvatten i ca 10 minuter. Honungen blir då mindre trögflytande. Alternativt kan man försiktigt röra om i silen med en träslev för att honungen skall passera silen.

   

  Kristrallisering

  ... ympning ... omrörare ...

   

  Tappning

   

  Burkar och etiketter

  ...Glasburkar ...   ... storlekar     ... (g) (ml)

  ...Etiketter


  Alternativ.nu | Om handboken | Support