Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Foder för duvor

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

   

  Foder till duvor!

   

  Fodret till duvor finns en uppsjö av olika sorter foderblandningar hos foderfirmor, kan man odla själv eller införskaffa hos våra lantbrukare säd, då är dom viktigaste sorterna i nämnd ordning, korn, ärtor, vete, majs, vicker, olika sorters hirs, hampa ”måttligt”. I genomsnitt äter en duva i brevduvas storlek 30 gram per dag, kallare väder och ungar i redet mer. Man använder olika blandningar under olika tider på året, hösten, vintern och avels säsongen.

   

  I augusti månad börjar den stora fällningen ”byte av fjädrarna” och ska vara klar i december månad. Har man problem med att duvorna inte fäller kan man slå om fodret helt och enbart ge dom vete i en vecka i augusti och sedan gå över till ”fällnings” foder. Fällningen bromsas upp av bl.a. ungar i redet, sjukdom, ungar som är födda i juli eller senare.

   

  Det ska alltid finnas snäckskal eller grit på slaget, griten kan bli giftig om den utsätts för mycket smuts. Om man krossar tegelstenar så får duvorna i sej mineraler som dom uppskattar.

   

  Höst fodret kan se ut så här i en % blandning.

   

  Korn              20%

  Ärtor              20%

  Vete               60%

   

   

  När december kommer och det är kallt, korta dagar och lite solljus är en period som duvorna har årets viloperiod. Och då kan vinterfoder blandningen se ut så här.

   

  Korn              60%

  Ärtor              20%

  Vete               20%

   

   

  I slutet av februari och början av mars månad börjar avel säsongen och man märker då att duvorna kuttrar och hoar mer, det kan då höras ett dån av hoande i duvslaget. Till detta har längre ljus och solens strålar påbörjat häckningskonditionen och vi har börjat gå över till annat foder som gynnar uppväxten av ungarna.

  Avelsfodret kan se ut så här nu.

   

  Korn              25%

  Ärtor              45%

  Vete               30%

   

  Det här är en enkel foderstat som är beprövad under många år av mej som även kan gälla till våra andra fjäderfän och man når ett bra resultat. Tävlar man med duvor så kan det behövas mer exakt foderstat med lite mer sorters säd, frön i, även om man ska ha duvor på utställningar och man vill ha en mjukare fjäder, kan behövas lägga till ”lite” rapps frön eller blanda ”kallpressad” rapps olja i fodret under fällningsperioden (ca.1msk./liter foder)

   

  Ett enkelt sätt att mäta fodret i % är att ta ett liter mått eller liknande och räkna ett mått som 10 %, ett halvt mått 5 %. Det här fodret kan man köpa in en årsförbrukning hos våra lantbrukare på hösten och förvara det i tunnor med lock så inte råttor och möss kommer åt det. När du köper foder så lukta på det så det luktar friskt och inte dåligt, mögligt.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support