Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Slånbär

    Innehållsförteckning
    till den äldre versionen eller återgå till versionsarkiv.

    Kombinerad revisionsjämförelse

    Jämför version modifierad 19:15, 15 Mar 2012 av Jean Jaurez? med nuvarande version modifierad 09:00, 18 Nov 2014 av Pernilla Lundgren?.

    ...


    Slånbär är en nära släkting till plommon och körsbär och är en snårig buske eller i sälsynta fall ett litet träd.
    Slån är vanlig i Skåne och Blekinge men är härdig längst kusterna upp till UpplandUplland.

    Bären innehåller höga halter av garvsyra och är därför oätliga innan de har frysit. Plocka därför bären efter första frosten eller lägg bären i frysen några dagar innan användning.

    Vanliga användningsområden är saft och likör men de kan även ätas torkade eller smörstekta med socker.

    Slån korsas lätt med andra arter av Prunus vilket kan ge intressanta hybrider.



    Källor

    http://www.pom.info/veckansvaxt/2006/v42_06.htm

    Version från 19:15, 15 Mar 2012

    Denna revision modifierad av Jean Jaurez? (Bannlys)

    ...


    Slånbär är en nära släkting till plommon och körsbär och är en snårig buske eller i sälsynta fall ett litet träd.
    Slån är vanlig i Skåne men är härdig längst kusterna upp till Uplland.

    Bären innehåller höga halter av garvsyra och är därför oätliga innan de har frysit. Plocka därför bären efter första frosten eller lägg bären i frysen några dagar innan användning.

    Vanliga användningsområden är saft och likör men de kan även ätas torkade eller smörstekta med socker.

    Slån korsas lätt med andra arter av Prunus vilket kan ge intressanta hybrider.



    Källor

    http://www.pom.info/veckansvaxt/2006/v42_06.htm

    Nuvarande version

    Denna revision modifierad av Pernilla Lundgren? (Bannlys)

    ...


    Slånbär är en nära släkting till plommon och körsbär och är en snårig buske eller i sälsynta fall ett litet träd.
    Slån är vanlig i Skåne och Blekinge men är härdig längst kusterna upp till Uppland.

    Bären innehåller höga halter av garvsyra och är därför oätliga innan de har frysit. Plocka därför bären efter första frosten eller lägg bären i frysen några dagar innan användning.

    Vanliga användningsområden är saft och likör men de kan även ätas torkade eller smörstekta med socker.

    Slån korsas lätt med andra arter av Prunus vilket kan ge intressanta hybrider.



    Källor

    http://www.pom.info/veckansvaxt/2006/v42_06.htm

    Alternativ.nu | Om handboken | Support