Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Agalakti hos får

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Agalakti eller mjölkstockning, betyder mjölkbrist eller avsaknad av mjölk.

   

  Orsak: Beror på vilken form av agalakti man pratar om. Akut agalakti, där man ser att juvret är fullt med mjölk men det inte kommer någon mjölk ur spenen kan bero på många faktorer, tex stress, ödemömhet, brist på oxytocinhormon m.m. Kronisk agalakti kan ses hos äldre moderdjur, där juvret över huvud taget inte är funktionellt längre pga fibrosering (tex efter svår mastitinfektion som varit obehandlad). Juvret kan då vara helt tomt på mjölk i en eller båda juverdelarna.

   

  Symtom: Nylammad tacka med stort och ömt juver, alternativt nylammad äldre tacka med tomt ofunktionellt juver. Svaga lamm, då de inte fått i sig tillräckligt med mjölk, i värsta fall inte ens råmjölk.

   

  Behandling: Vid akut agalakti prova först att massera juvret, detta stimulerar nedsläpp av mjölken. Är tackan väldigt öm och man inte kommer åt att massera, kontakta veterinär för att få smärtlindring och evt hormonpreparat som hjälper henne att släppa ner mjölken. Kommer tackan inte igång med mjölkningen är risken stor för mastit hos tackan och svaga lamm som i värsta fall innebär döden.

   

  Förebyggande åtgärder: Se till att de dräktiga tackorna har en rätt balanserad foderstat. Utför regelbundna juverkontroller innan och efter lamning. Erbjud en lugn miljö utan stress.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support