Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Urinsten

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Orsak: Hårda urinstenar fastnar i urinröret och detta gör att baggen inte kan urinera. Orsakerna till urinsten är flera, det kan bero på att baggen dricker för lite vatten, men kan också påverkas av kraftfodermängd och till viss del även arvsanlag.

   

  Symptom: En bagge som har urinsten blir orolig, han slutar äta och dricka, samt försöker pressa fram droppar av urin som kan vara blodblandad. Han kan sparka mot buken som också kan anas uppsvälld som följd av att urinblåsan är förstorad. Situationen är mycket smärtsam för baggen och behandlas inte tillståndet kommer urinblåsan att sprängas och djuret dör av urinförgiftning.

   

  Behandling: Under bedövning kan urinstenens placering palperas och en veterinär kan klippa av urinröret, detta kan rädda baggen i tillfälligt, men slakt rekommenderas då det ofta är flera urinstenar som sitter längre in i urinröret och/eller i urinblåsan som kommer fortsätta att orsaka urineringsproblem.

   

  Förebyggande åtgärder:Urinsten undviks genom att få baggen att dricka mycket vatten. Erbjud rent vatten av god kvalité. Eventuellt kan man strö på lite fodersalt över både grov och kraftfoder för att han ska bli extra törstig. Alltid tillgång till saltsten. Man bör kontrollera Ca/P kvoten i fodret, den bör vara minst 2 för att undvika urinsten.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support