Mer Mer Skriv ut sida Editera sida

Lammlamhet

  Innehållsförteckning
  Inga stycken

  Koppar, kobolt, selen med flera är viktiga spårämnen för fårens hälsa. För lite eller för mycket av dem kan ge upphov till klassiska fårsjukdomar.

   

  Orsak: Brist på spår och mineralämnen. Vid brist på Selen/vitamin E drabbas framför allt lamm av muskeldegeneration, dvs nedbrytning av muskulaturen med förlamning som följd. I Sverige innehåller marken låga mängder, vilket ger foder med otillräcklig mängd Selen. E-vitamin sjunker i foder vid lagring. Sjukdom bryter ofta ut vid betessläpp eller vid annan ansträngning av muskulaturen.

   

  Symptom: Även om brist på spårämnen och vitaminer inte alltid direkt visar sig som sjukdom så påverkas djuret. Immunförsvaret försvagas och infektioner kan då få större genomslagskraft. Tillväxten hos lamm kan bli sämre, och de kan få en struttig och stapplande gång, och senare bli liggande (förlamade). Även störningar i reproduktionen kan uppstå vid olika brister på spår-, mineralämnen och vitaminer.

   

  Behandling: Lamm som visar symptom - kontakta veterinär, injektion eller oral behandling med selen/vitamin E.

   

  Förebyggande åtgärder: Bedömningen av behovet av spårämnen är komplicerad. Det påverkas av variationer i den biologiska tillgängligheten via fodret och också av andra faktorer som styr upptaget i djuret, till exempel att olika spårämnen kan motarbeta varandra. Muskelnedbrytning hos lamm förebyggs genom att ge Selen/vitamin E till tackorna under högdräktighet, 6 och 2 veckor före beräknad lamning. Det finns receptbelagda preparat att ge oralt, Selevitan granulat eller Tokosel pulver. Kontakta din veterinär för rådgivning och recept.


  Alternativ.nu | Om handboken | Support